onsdag 22. januar 2020

NRK lager nytale av ordet «propaganda».


Om morgenen har NRK ofte programmer med politisk korrekt og sløvende koseprat om viktige temaer. Den 2.10.19 gjaldt det ordet “propaganda”.

“Begrepet propaganda har fått en ny betydning, noe de fleste ikke vet”, kunne NRK fortelle. (Ja, de sa virkelig det!)

Når vi hittil har snakket om propaganda, har vi oftest siktet til slikt som massespredning av indoktrinerende budskap fra store og mektige aktører som stater, store politiske partier og andre mektige organisasjoner. Nazistene og nazistenes NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) med nazipampen Goebbels i spissen drev intens propaganda gjennom massemedia.


Men nå har begrepet “propaganda” blitt utvidet. En ny betydning kommer i tillegg til den gamle, sier NRK. Det nye er at heretter vil ordet “propaganda” (også) ramme ytringer fra “den lille mann”. Eller fra “enkeltmennesker”, som de politisk korrekte ofte sier for å markere sin avstand til oss enkle og enfoldige.
Utvidelsen åpner for løgn og misbruk av ordet. Den er trolig laget i en eller annen politisk korrekt tenketank og tar først og fremst sikte på å ramme/kneble de mange selvstendige og frittenkende menneskene som tør ytre seg på Internett. 
Hvis du ikke er politisk korrekt, men tør bruke vår skrantende ytringsfrihet til å si din sanne mening i for eksempel et kommentarfelt, vil ytringen din nå kunne bli stemplet som propaganda. Følgene av slikt er det opp til våre makthavere å bestemme. Så bare pass deg!
Det vi nå kan vente oss, er at massemedia begynner å bruke ordet «propaganda» oftere og oftere om sånt som «den lille mann» driver med. Den nye «betydningen» skal prentes inn i folket. (Jfr. Joseph Goebbels).
Når en anselig del av befolkningen har begynt å bruke ordet om «de små» og om hverandre, har ordmanipulatorene klart å etablere nytale i vide kretser. “Den lille mann”, de evige ofrene for den virkelige propagandaen, vil da stadig oftere måtte tåle å bli beskyldt for å komme med propaganda. Deres tanker, meninger og ytringer vil kunne bli mobbet ned og griset til med løgnaktig språkbruk fra "de Korrekte". Sverting og løgn fra makthavere har alltid vært et viktig redskap for undertrykkelse.
Om det går som de ønsker, vil ordet “propaganda” sjeldnere og sjeldnere bli brukt om den ekte propagandaen; om slikt som makthaverne selv driver med. Språkutviklingen kan gå sakte, men TV og massemedia er kraftige redskaper. Om ikke så svært mange år vil vi fra toppene i staten og partiene kanskje kunne høre noe slikt som dette: «Propaganda? Vi? Nei! Propaganda er noe som mange små troll driver med på internett!»