onsdag 22. januar 2020

"Ikke gull alt som glimrer", sa de som hadde folkevett

Hva vitenskapen “sier” om forskjellige spørsmål, kan det være delte meninger om. For å få det rette svaret, går politikerne til politisk korrekte fagautoriteter og eksperter som de liker å holde seg til. Mange av ekspertene er blitt ansatt i sine stillinger av politikere på «venstresiden». Resultatet blir et slags politisk korrekt, venstredominert og snevert ekspertvelde. Det egentlige demokratiet, folkestyret, blir utmanøvrert.

Når det gjelder styringen av staten, står forresten "statsvitenskapen" høyt i kurs, trolig mest på grunn av navnet.

Har så vi, alminnelige kvinner og menn, jenter og gutter, noe å stille opp med i vår motstand mot plagsomme eksperter og andre mer eller mindre redelige «vitere» som vil ta demokratiet fra oss? Jo, vi har vår alminnelige, allmennmenneskelige fornuft, vårt folkevett og våre erfaringer. (Noe stort annet er forresten heller ikke «ekspertene» utstyrt med). Vi lever fortsatt i et fritt land og er ikke forpliktet til å la oss dupere av politikernes utvalgte «eksperter» uansett hva de mener eller sier.

«Venstresidens» mye brukte «ekspert», professor Hagtvedt, fikk for en tid siden glimre med sin «statsvitenskap» i 200 minutter på NRK. Han klarte likevel neppe å dupere oss alle. De aller fleste av oss alminnelige mennesker har det vi kaller folkevett. Mye av det er nedfelt i ordtak som er overlevert fra generasjon til generasjon, trolig i tusenvis av år. Et av ordtakene lyder slik: Det er ikke gull alt som glimrer.

Hagtvedts tanker om at utsagn fra (statsoppnevnte eller statssubsidierte) «vitenskapsfolk» eller «eksperter» må vege tyngre enn folks sunne fornuft og folkemeningen, er elitistisk, ikke lite fascistisk og er en fare for demokratiet.

Min påstand er: I politikken bør folkevett og sunn fornuft trumfe de såkalte samfunnsvitenskapene.