onsdag 22. januar 2020

Et «demokrati» styrt av "vitenskap" og eksperter?


Politikerne må rette seg etter vitenskapen og fagkunnskapen. Det sier professor Hagtvedt.

«Venstresidens» professor i statsvitenskap, Bent Hagtvet, slapp til i beste i beste sendetid på NRK-TV den 7.9.2018. 

Her fremholdt Hagtvedt at et viktig kjennetegn på demokrati, er at politikerne anerkjenner vitenskapen og at vitenskap legges til grunn for beslutningene når landet skal styres. 

Det kan føre til at lover, og også Grunnloven, må endres. "Vitenskap", "fornuft" og "universelle sannheter" bør "overstyre" både lovene og Grunnloven!

Det kan oppstå situasjoner hvor politikerne må velge mellom en løsning som støttes av «vitenskapen» eller en løsning som er i samsvar med viljen eller behovet til folk flest. I et slikt tilfelle vil det – i.flg. Hagtvedt og andre – være demokrati om politikerne velger det som «vitenskapen» tilsier – selv om det innebærer at folkets eller majoritetens interesser, ønsker og oppfatninger må vike. 

Nå er det bare det, at vitenskapen er et abstrakt og taus som en østers. Den gir ikke lyd fra seg. Det gjør derimot enkelte «vitenskapsfolk», f.eks. Hagtvedt. Det politikerne i virkeligheten har å holde seg til, er ikke hva "vitenskapen sier", men hva enkelte "vitenskapsfolk", sier. 

Dessuten er det jo ikke sikkert at alle som kaller seg vitenskapsfolk, virkelig er det.

Om folkets vilje vinner fram, vil det, for Hagtvedt m.fl., være det de kaller populisme, og noe mer ufyselig kan man neppe tenke seg i dagens politisk korrekte, bornerte og antidemokratiske kretser. (Ordet populisme kommer av det latinske populus som betyr folk...- Det har blitt til et fy-ord - for alle folkeforaktere).

Ordet "folkestyre" kan neppe brukes om det slikt "demokrati" som Hagtvedt går inn for.