onsdag 22. januar 2020

"Vitenskaper" med tvilsomt faktagrunnlag

Kan «vitenskaper» uten behørig interesse og respekt for sannheten, overhodet kalles for «vitenskaper»?

«Samfunnsviterne» kommer ofte fram til sitt «faktagrunnlag» ved hjelp av intervjuer og spørreundersøkelser, men de bryr seg lite om at svarene fra intervjuobjektene kan være sanne, usanne eller avgitt på fleip. Etter slike overflatiske undersøkelser kan «viterne» presentere konklusjoner som de vet er løgn. De kan for eksempel gå ut i pressen og si: "50% av de spurte mener at ....", mens de godt vet at - om de skulle være ærlige - så burde det hete: "50 % av de spurte sier de mener at....."

"Viterne" står ofte politikerne nær, og de vet godt at det kan være et hav av forskjell på hva man mener og hva man sier at man mener. Ting kan dessuten tyde på at intervjuerne foretrekker å spørre ut personer som gjerne vil levere svar som intervjuerne kan like.

For noen mannsaldre siden var det mange vitenskapsfolk som åpent hevdet at de «nye vitenskapene», som sosiologi o.l., ikke var egentlige vitenskaper. Fremdeles er det mange som mener at man kan sette spørsmålstegn ved «sosialvitenskapene». Noen mener at hvis de er vitenskaper, så er de vitenskaper av «en lavere rang».

Her er et klipp fra Aftenposten med en uttalelse fra Kristian Gundersen, professor i biologi ved Universitetet i Oslo:



Sosialøkonomien og sosialøkonomene tapte mye av sin anseelse etter finanskrisen i 2008/09. De klarte ikke å forhindre den. Etter krisen delte de seg i to leire. Noen ville ha enda mer penger (skapt ved nye lån) ut i markedene. De andre ville bremse pengetilførselen og heller dele godene jevnere, sa de. Enige seg imellom var de iallfall ikke. «Vitenskapen» ga ikke noe klart og entydig svar på hva som burde gjøres. Jevnere fordeling ble det iallfall ikke.

Statsvitenskapen og andre tvilsomme vitenskaper basert på antagelser, «opinionsundersøkelser» og intervjuer (til tider over en kopp kaffe eller et glass vin), fikk forresten en kraftig knekk i forbindelse med et par svært viktige saker i 2016/17: BREXIT og presidentvalget i USA. Utallige meningsmålere i mange land målte og målte og hevdet helt til timer før valgene, med «stor vitenskapelig tyngde», at det aldri ville bli noe flertall for BREXIT eller en president Trump. Hva fikk vi se? Akkurat det motsatte.

De skråsikre «viterne» i de mange samfunnsfag hadde dummet seg ut. Politikerne og mediefolk som hadde trodd på dem og «vitenskapene» deres, hadde også dummet seg ut. Ekspertveldet hadde fått seg et skudd for baugen. Det ble tydelig for alle at «ekspertene» innen statsvitenskap og liknende fag ikke alltid var til å stole på.

Enn viss ettertanke og selvransakelse grep enkelte, til og med i de politisk korrekte kretser. Redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten ytret f. eks. noe om at hun mente fag som statsvitenskap o.l. kanskje ikke alltid var helt ufeilbarlige.

Men tiden for tvil og ettertanke var snart forbi. I dag pludrer politikere, redaktører og «eksperter» i annenrangs fag videre med sitt ekspertsnakk som aldri før. «Ekspertene» er kanskje egentlig ikke eksperter, og disse «vitenskapsmennene» i statsvitenskap o.l. er vel egentlig ikke vitenskapsmenn. De bare kaller seg for det.