onsdag 22. januar 2020

Utvidede begreper, mye brukt

Løgnerske og villedende utsagn kan man også i politikken lage ved å "utvide begreper". Teknikken er enkel, primitiv og mye brukt. Man lyver og kaller noe for noe det ikke er.

© See terms


Man kan for eksempel ta et begrep som hat; så kan man på løgnersk vis, utvide det til også å omfatte tvil. Man kaller ganske enkelt også tvilen for hat. Så beskylder man også de som ikke hater, men som bare tviler, for å være fulle av ... hat.

Man kan så gå til lovgiverne og foreslå at også de skal kalle tvilen for hat, eller at tvilen i visse tilfeller "er" et hat, som må straffes. På den måten kan man få kriminalisert, truet, straffet og trakassert mange flere enn før. Man får straffen til å falle ikke bare over de egentlige haterne, men også over uskyldige tvilere. Løgnen vinner fram.

I våre dager er det ikke lang veg mellom lovgiverne og diverse pressgrupper eller aktivister som båre hvisker, maser og gauler om hat, hat og straff, straff. De hører alle stort sett til i de samme politisk korrekte miljøene.

Utallige begreper kan utvides. Man kan for eksempel utvide begrepet flyktning til å omfatte migranter av alle slag. Det gjør man ganske enkelt ved å kalle migranter av alle slag for flykktninger. Begrepet nordmann kan løgnere og kodetalere glatt utvide til å omfatte personer fra alle verdensdeler. (Ordet nordmann brukt i betydningen norsk statsborger er politisk nytale).

Utvidede begreper kan naturligvis brukes til mer enn falske anklager mot uskyldige. De kan, som all annen kodetale og nytale, brukes til svindel, bedrag og trakassering av alle slag. 

Flere eksempler: Se for eksempel inlegget om "Det utvidede kulturbegrep"