onsdag 22. januar 2020

Det utvidede kulturbegrep

"Det utvidede kulturbegrep" ble gjort gjeldende ved stortingsvedtak for over 50 år siden. Mye har sklidd ut siden den gang.

© See terms

(Lenger nede på denne siden kan du lese mer om "kunstneren" som tok avtrykk av bakenden sin.)

Etter et par «kulturmeldinger» fra regjeringen i 1960/-70 årene, vedtok Stortinget en kraftig utvidelse av begrepet «kultur». Norge «fikk» «det utvidede kulturbegrep» til stor applaus fra samfunnstoppene. (Løgnere og kodetalere, f. eks. på Stortinget, kan bli enige om å utvide ethvert begrep; akkurat som de vil). Utvidelsen av kulturbegrepet førte til mye rart. Mangt og mye som knapt noen før ville finne på å kalle for kunst eller kultur, ble nå for kultur å regne - iallfall i stat, kommune og i de politisk korrekte og bevilgende kretser.

Det nye kulturbegrepet førte med seg en strøm av penger til slikt (eller egentlig slike) som hadde svært lite med egentlig kultur å gjøre. Det var først og fremst "venstresiden" som gikk inn for de store pengeoverføringene. De har alltid likt å vise sin "styringsdyktighet" med et høyest mulig forbruk av skattebetalernes penger.

Etter dette ser det ut til at folk i "kultursektoren" ble evig takknemmelige overfor den rause "venstresiden". Det er ikke mange "kunstnere" eller "kulturpersonligheter" som i dag unnlater å lovprise nesten enhver idé og ethvert tiltak som kommer fra de såkalte "venstreorienterte" politikerne.

For her er fortsatt penger å hente: I dag kan du stille naken på geledd i Bodø - eller smøre inn din egen bakende for så å gjøre det kunststykket å sette deg på et papir. Så får du avtrykk av bakenden din på papiret. Deretter kan du stille ut rævabildet slik «kunstneren» Lars Morten Spånberg gjorde i 2019. Et slikt stunt kan komme inn under det utvidede kulturbegrepet. Spånberg ble tildelt kr. 750.000,- i tilskottsmidler fra Det norske kulturrådet etter anusbildet og tukling med noe som skulle se ut som kjønnsorganer.

(Tilskottsmidler er forresten et gammelt og tildekkende kodeord. Det betyr penger, penger som offentlige organer gir bort; «gi-bort-penger», altså).


Trine Skei Grande (V) ble kulturminister i januar 2018.