torsdag 7. april 2016

Mer misbruk av ordet dugnad

Kodeordet dugnad, med sin forfalskede og forvridde betydning av et vakkert ord, er for tiden sterkt i vinden. Det har blitt et moteord iallfall i mange politiske kretser. Her er noen eksempler:

Den 13.10.15 hørte jeg KRFs talsmann, Hans Olav Syversen, si på TV at stortingsrepresentantene skulle ha dugnad på møter i Stortinget. Stortingsrepresentanter i ivrig gratisarbeid og småkrangel uten godtgjørelse? Det er ikke til å tro. (Dugnad er jo gratisarbeid).

På NRK dagsrevyen den 24.10.15 kunne de fortelle at de ansatte i UDI skulle ha dugnad i helgen for å få fart i behandlingen av utallige asylsøknader som hadde hopet seg opp. Det var verken dugnad eller ubetalt arbeid. De fikk overtidsbetaling.

Ved åpningen av Tresfjordbrua (oktober 2015) antydet statsminister Erna Solberg at den var bygd på dugnad siden alle bilistene måtte gi sin skjerv i form av bompenger. Det er nok ikke alle bilister som betaler helt frivillig, og betaling av bompenger, skatter og avgifter har hittil ikke vært ansett som dugnad, iallfall ikke av oss som ikke liker ordforfalskninger.

Ordet dugnad er et sterkt og svært mobiliserende ord for de fleste av oss nordmenn. Det kan vekke gehør og sympati langt ned i «folkedypet» og er derfor et meget godt egnet redskap for ordforfalskere og kodetalere som vil manipulere befolkningen.

Statsminister Erna Solberg (H) er blitt så begeistret over det vakre dugnadsordets suggererende og forførende kraft at hun på et stort politikermøte i London fra talerstolen foreslo at britene skulle ta det norske ordet inn som et nytt ord i det engelske språket! (Jfr. NRK dagsrevyen kl. 19.00 den 14.10.2015).

Vårt gamle og kjære norske ord, dugnad, med sine røtter i våre forfedre og formødres ærlige, velmente og uselviske tanker, er blitt forfalsket og skal nå gjøres om til et manipuleringsord i verdensklasse.

Det aner meg at de «dugnader» Erna m.fl. kan tenke seg på det internasjonale plan, neppe kommer til å bli utført uten klekkelig betaling til slike som vet å sko seg på andres bekostning og som liker å se at den store, foraktede hop av europeiske skattebetalere blir bedradd nok en gang.
24.10.2015


Neste: Nett-troll

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar