torsdag 7. april 2016

Mer misbruk av ordet dugnad

Kodeordet dugnad, med sin forfalskede og forvridde betydning av et vakkert ord, er for tiden sterkt i vinden. Det har blitt et moteord iallfall i mange politiske kretser. Her er noen eksempler:

Den 13.10.15 hørte jeg KRFs talsmann, Hans Olav Syversen, si på TV at stortingsrepresentantene holdt dugnad når de hadde møter i Stortinget. Stortingsrepresentanter i ivrig gratisarbeid og småkrangel uten godtgjørelse? Det er ikke til å tro. (Dugnad er jo gratisarbeid).

På NRK dagsrevyen den 24.10.15 kunne de fortelle at de ansatte i UDI skulle ha dugnad i helgen for å få fart i behandlingen av utallige asylsøknader som hadde hopet seg opp. Det var verken dugnad eller ubetalt arbeid. De fikk overtidsbetaling.

Ved åpningen av Tresfjordbrua (oktober 2015) antydet statsminister Erna Solberg at den var bygd på dugnad siden alle bilistene måtte gi sin skjerv i form av bompenger. Det er nok ikke alle bilister som betaler helt frivillig, og betaling av bompenger, skatter og avgifter har hittil ikke vært ansett som dugnad, iallfall ikke av oss som ikke liker ordforfalskninger.

Ordet dugnad er et sterkt og svært mobiliserende ord for de fleste av oss nordmenn. Det kan vekke gehør og sympati langt ned i «folkedypet». Blant politikere og i samfunnets øvre kretser vil de kanskje ikke tro det, men for oss her nede i dypet kan de være en herlig følelse å gjøre noe for andre uten å kreve betaling for det. 

Men som andre vakre ord er ordet "dugnad" dessverre et meget godt egnet redskap for ordforfalskere og kodetalere som vil manipulere befolkningen.

Statsminister Erna Solberg (H) har blitt så begeistret over det vakre dugnadsordets suggererende og forførende kraft at hun på et stort politikermøte i London fra talerstolen foreslo at britene skulle ta det norske ordet inn som et nytt ord i det engelske språket! (Jfr. NRK dagsrevyen kl. 19.00 den 14.10.2015).

Vårt gamle og kjære norske ord, dugnad, med sine røtter i våre forfedre og formødres ærlige, velmente og uselviske tanker, er blitt forfalsket og skal nå gjøres om til et manipuleringsord i verdensklasse.

Det aner meg at de «dugnader» Erna m.fl. kan tenke seg på det internasjonale plan, neppe kommer til å bli utført uten klekkelig betaling til slike som vet å sko seg på andres bekostning og som liker å se at den store, foraktede hop av europeiske skattebetalere blir bedradd nok en gang.
24.10.2015

Tilføyelse pr. 4. 10.2020:

Dugnadsordet har vært mye misbrukt, ikke minst av regjeringsmedlemmer, i det siste. Det ser ut til "å ha endret betydning" i enkelte kretser. Jeg siterer noen ord fra et innlegg på Document.no den 4.10. 20: "Å gjøre som myndighetene sier, kalles dugnad".

Her er en lenke til artikkelen som er skrevet av Kjell Madsen: