tirsdag 19. april 2016

Tilskudd til boutgifter og utleiebaroner

Hushaier kan selvsagt kreve så høye husleier at leietakerne ikke klarer å betale. Haiene/utleierne vil da oftest skylde på «markedskreftene», men de kan likevel vise sin "hjertegodhet" ved liksom å "komme leietakerne sine til hjelp". 

Gjennom sine forbindelser i partier som AP og SV kan utleiebaroner få bragt saken om de høye husleier opp for de bevilgende myndigheter på Stortinget. Der kan politikerne, især de fra den såkalte venstresiden, snufse og akke seg over den ulykka som fortvilte leietakere er kommet opp i. Ved første og beste budsjettbehandling kan de så, på rituelt vis, vise sin "godhet" ved å øke bevilgningene til dekking av boutgifter (også kalt bevilgninger til bostøtte).

Når bostøtten økes, vil leietakerne kunne klare å betale de økte husleiene - til utleierne.


En viktig del av SV- og APs bevilgningsrituale er å posere for all verden med sin falske hjertevarme for «de små». Disse kan så få økte tilskudd fra Husbanken, men får oppgaven med å overlevere en statlig økt pengesum til huseierne hver måned når husleien forfaller. 

Blant politikere, og også på "venstresiden", finner du en god del utleiebaroner. De casher inn.

Tilskudd tid dekning av boutgifter er i realiteten et tilskudd som hovedsaklig går til boligutleiere / eiere av utleieboliger.


Pengestrømmen blir oftest slik:
1. Fra skattebetalerne
2. Til statskassen
3. Til Husbanken
4. Til leietakerne (av og til via kommunen/NAV)
5. Fra leietakerne (eventuelt fra kommunen/NAV)
6. Til huseier / utleier / utleiebaron

Hvis leietakerne har gått med på det, kan pengene gå fra Husbanken og via kommunen/NAV. Hovedregelen er likevel at Husbanken skal betale direkte til leietakeren som må betale støtten videre direkte til utleieren.

Pengene kommer fra skattebetalerne og ender opp hos utleierne. At pengene tar omvegen om leietaker eller kommune/NAV er med på å gjøre ordningen mindre gjennomskuelig. Utleiebaronene er ikke formelt mottakere av bostøtte; ikke i navnet, bare i gavnet.

I de kode-elskende kretser liker man å holde ting skjult. Ingen skal mistenke en SV eller AP-støttet utleiebaron for å ville trikse til seg penger fra statskassen. Ikke ved hjelp av bostøtte som iallfall i navnet skal være til «hjelp for de som har det vanskelig».

Det er ikke småpenger det dreier seg om. Stortinget bevilget 2.810 millioner kroner til bostøtte i 2015. Nesten 3 milliarder bare på ett år.

AP og SV pleier ofte å gjøre et stort nummer av å protestere mot økte forskjeller, særlig hvis det er snakk om småpenger. Men milliardoverføringer til eierklassen og rikfolk, vil de ha lite snakk om, selv om det er slike overføringer som skaper de virkelig store forskjellene.

Bostøtten kan også brukes til å dekke høye utgifter til strøm/oppvarming. Det vil strømselskapene neppe ha noe imot. Pengene som det offentlige "gir til strøm/oppvarming" vil i all hovedsak havne hos strømselskepene. Hvis de skrur opp prisen, "må" politikerne øke tilskottet, og da får strømselskepene enda mer penger å rutte med.