torsdag 7. april 2016

Netthatere og digitale nabokjerringer

Mer om ordbruken i innlegget fra Katinka Riksfjord Sporsem, kommunikasjonssjef i Aps tankesmie Agenda. 

I VG 3.12.2015 minner hun om at daværende statsminister, Jens Stoltenberg, oppfordret oss alle «til å si fra til netthaterne, til å bli digitale nabokjerringer».

«Digitale nabokjerringer» har mange i «fellesskapet» på den såkalte «venstresiden» blitt for lengst. Jeg skal ikke gå nærmere inn på det uttrykket.

Ordet netthater er etter min mening mer interessant, for det er laget ved en forvrengning. Det er lett vill-ledende og har preg av å være et kodeord.

«Venstresiden» bruker ordet netthater om personer, som etter deres mening, sprer hat på Internett. En slik ordbruk er ikke i samsvar med vanlige norske språkregler. Her, som så ofte ellers, driver AP med forvrengning og forvrøvling av språket.

På alminnelig norsk, godt hevet over AP og SVs vrøvl og nedrige kodetale, er det slik: En mannehater er en som hater menn. En kvinnehater er en som hater kvinner. En kristenhater er en som hater kristne. En netthater skulle etter vanlige regler da bli en som hater nettet.

Men dem som Jens, Katinka og andre på den såkalte «venstresiden» kaller for netthatere, hater ikke nettet. De fleste av dem tror jeg nærmest elsker det. For på Internett kan de ytre seg og gi sine meninger til kjenne; om ikke til en like stor krets som Katinka kan gjennom VG, så iallfall til noen. Jeg unner dem det.

Nettelskere er kanskje en riktigere betegnelse på noen av dem som AP og Katinka kaller for netthatere?

Er det så noen som hater nettet og som derfor er virkelige netthatere? Katinka og andre i AP og SV klager ofte at det er mye grums, fordommer, hat og annen styggedom på Internett. Selv om de sier at de liker mangfold, kan nok meningsmangfoldet på Internett bli noe for stort for enkelte som trives best i beskyttede miljøer med ensretting.

Det ser ut til at Katinka og andre på den såkalte "venstresiden" ikke alltid liker nettet, og vi kan vel ikke se helt bort fra at de av og til kan nære et visst hat til internettet.

Katinka, og andre i hennes kretser, kan nok til tider være noe som likner netthatere i ordets rette forstand. De bør iallfall ikke skrike opp om andres angivelige hat i tide og utide hvis de er hatere selv. 

Dessuten bør de slutte med kodesnakket sitt. Den som vil bringe samfunnet videre framover, bør ikke kalle alle dem som liker nettet, for netthatere. Slik språkbruk er ikke redelig og skikkelig norsk. 


Neste: Eldrebølgen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar