lørdag 19. mars 2016

Abrakadabra og uforståelig snakk fra sjamaner, alkymister m.v.

Kodetale på grensen til okkultismen:

Sjamaner har i uminnelige tider hatt makt over mennesker. Med sine uforståelige trylleord og babling, og med merkelige fakter og nifse gjenstander, kan sjamaner få en utrolig makt over sine tilhørere. Deres makt hviler kanskje på bløff og illusjoner, men makt har de likevel.

Nå skal ikke jeg påstå at de fleste politikere eller kodetalere er sjamaner, men politikere som stadig setter sin ære i å ty til kodetale og lange tirader av floskler for å skjule fakta, eller for å tåkelegge et budskap, eller for å skjule mangelen på et budskap; de beveger seg over mot løgnen, skjuleriet og det okkulte, og der finner man også sjamanismen.

Politikeren Adolf Hitler gikk i enkelte taler over fra å bruke tyske ord til rent babbel og gurgling, og det foran folkemasser på mange tusen mennesker. Etter min mening var Adolf en dreven kodetaler med en viss tendens til å ty til sjamanfakter.

Den suggererende effekten av Adolfs tale var formidabel, og konsekvensene ble som kjent uhyrlige. Nazistene var mange; det var ikke akkurat noen liten «klubb» Hitler klarte å rive med seg.

Alkymistene holdt seg også til det okkulte (det «skjulte»). Med sine besvergelser og forunderlige redskaper, med sitt mystiske språk og sine hemmelige formler hevdet de å vite hvordan man laget gull av uedle metaller. De var bedragere, og de bedro mange.

EU-kommisjonens leder, Claude Junker, blir av det britiske nyhetsbladet The Economist i desember 2014 sammenlignet med de gamle tiders alkymister. Ifølge bladet vil han, som ved et trylleslag, hente fram ca. 3000 milliarder kroner som ikke er der.


Hva har vi på toppen i EU? En kodetaler? En stor bløffmaker og en liten sjaman? kledd i en dyr og moderne dress betalt med penger som er dradd inn fra de forgjeldede skattebetalerne i Europa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar